grafiek:
www.beurs.nl


Artikels:
ratingbureau, risico enzo
juni 2010
modellen en voorspellen
maart 2010


dividenden AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Helpen modellen om de beurs te voorspellen?

Iedereen in de financiële wereld zou het willen kunnen, de beurs voorspellen. Waarom is dit zo belangrijk?

Als vandaag al bekend is wat de koers van morgen is, kun je nu al een positie innemen om met zekerheid morgen een flinke koffer met geld te innen. Wat dus belangrijk is bij het voorspellen is de zekerheid omtrent een bepaalde gebeurtenis. Als de toekomst zeker is, is vandaag daarop anticiperen het beste dat gedaan kan worden.

Maar de toekomst is niet zeker. Sterker nog, het aantal scenario`s dat zou kunnen plaatsvinden grenst aan de oneindigheid. In de financiële wereld kan echter een koers dalen of een koers stijgen. De mate waarin dat gebeurt op het kortst mogelijke tijdstip noemt wel de ticksize. Maar doordat er heel veel ticksizes zijn binnen een bepaalde tijdseenheid, zoals een maand, zijn er zeer veel mogelijkheden beschikbaar.

De waarde

De financiële markten maken gebruik van prijzen om waarden te bepalen. Echter kan een prijs erg afwijken van deze waarde. Op deze manier geeft de prijs dus geen goed beeld van de waarde van datgene dat geprijsd is. Een benaming voor dit fenomeen is een prijs-anomalie.

Maar is het realistisch dat alles wat verhandelbaar is precies op de juiste waarde wordt geschat? Waarschijnlijk is dit niet het geval, aangezien er bij de bepaling van de waarde, rekening gehouden moet worden met ontwikkelingen in de toekomst.

Zo is bijvoorbeeld de waarde van een aandeel van een onderneming afhankelijk van de winst die in de toekomst gemaakt gaat worden. Deze winst is op dit moment nog niet bekend en er zou dus een aanname gemaakt moet worden over hoe groot deze winst zal gaan worden, om de waarde van een aandeel te bepalen.

Dit vormt natuurlijk een probleem, aangezien het bepalen van toekomstige winsten ook weer berust op voorspellingen. Nu zien we dus dat er voor het bepalen van een juiste waarde op dit moment een voorspelling gemaakt moet worden van toekomstige winsten.

Dit lijkt een omgekeerde wereld, maar dat is het natuurlijk niet, aangezien alles veranderlijk is. De wereld is net als de financiële markten op alle momenten in beweging.

Wat we proberen te doen is aan de ene kant het juist vaststellen van de waarden op basis van voorspellingen en hier aan de andere kant een juiste prijs aan vast proberen te koppelen. Het bepalen van de waarde is dus zeer moeilijk, vanwege voorspellingen en aannames. Aangezien het bepalen van de waarde al moeilijk is, is het natuurlijk ook lastig om hier de juiste prijs aan vast te koppelen. Hierdoor kun je vaststellen dat er bijna op elk moment wel sprake is van een prijs-anomalie.

We zien vaak dat er met de waarde weinig gebeurd, maar dat de prijs wel zeer snel veranderd. Het gezegde dat de beurs altijd gelijk heeft, verondersteld dat de waarde altijd gelijk is aan de prijs. Dat is natuurlijk onzin. Wel is de op een bepaald moment geldende prijs een vaststaand feit, terwijl de waarde dit niet is.

Modellen

Financiële modellen proberen een beeld te geven van de huidige situatie, maar worden ook gebruikt om de toekomst te voorspellen. Een model kan er als volgt uitzien:

input » vertaalslag » prijs

Als input zou bijvoorbeeld, zoals in het voorbeeld hierboven de toekomstige winst kunnen zitten.

verder naar deel 2...

 

 

John Bogle Warren Buffet Nick Leeson Michael Milken
Peter Lynch Julian Roberston Jim Rogers John Templeton
   
George Soros Paul Tudor Jones    

 


beleggerswoordenboek