grafiek:
www.beurs.nl


Artikels:
ratingbureau, risico enzo
juni 2010
modellen en voorspellen
maart 2010


dividenden AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Michael Milken

Michael Milken, ook wel bekend als de Koning van de Junkbond. Deze naam kreeg hij toen hij erachter kwam dat veel bedrijven moeite hadden om leningen af te sluiten via de beurs. Michael had als oplossing om voor deze bedrijven obligaties uit te geven met een hoog risico. Dit sloeg erg aan en de handel in dit soort obligaties steeg enorm.

Bedrijven worden door rating bureaus getaxeerd op hun kredietwaardigheid. Deze rating bureaus gaan kijken of bedrijven wel gezond zijn en continuiteit hebben. Op basis hiervan wordt de rente bepaald die een bedrijf moet betalen voor een lening. Een junk bond is een obligatie van een bedrijf met een wat mindere gezondheid. Dat betekent dat obligaties van deze bedrijven wat extra couponrente moeten uitbetalen om zo het risico in te dekken tegen een eventuele faillissement.

Michael Milken was de aanstichter van de handel in deze junk bonds, die eigenlijk een zeer riskante belegging waren. Milken werkte zeer hard en vergaarde met zijn bedrijf  Drexel Burnham Lambert meer dan een miljard dollar. Maar aan de successen van Milken kwam een eind toen de Amerikaanse autoriteiten een onderzoek instelden naar deze successen. De autoriteiten kwamen erachter dat er vaak sprake was van voorkennis met de handel in junk bonds.

Na deze bekendmaking waren er vele aanklachten tegen Milken. Hij moest bekennnen, wat hem een gevangenisstraf opleverde van 2 jaar. Velen spreken alleen maar goed over deze Michael Milken aangezien hij de motor is geweest achter het verstrekken van kapitaal aan opkomende bedrijven. Zonder hem zouden waarschijnlijk veel bedrijven nu niet meer bestaan. Hij heeft in  ieder geval Wall Street op zijn kop gezet met zijn junk bonds.

 

 

 

John Bogle Warren Buffet Nick Leeson Michael Milken
Peter Lynch Julian Roberston Jim Rogers John Templeton
   
George Soros Paul Tudor Jones    

 


beleggerswoordenboek