grafiek:
www.beurs.nl


Artikels:
ratingbureau, risico enzo
juni 2010
modellen en voorspellen
maart 2010


dividenden AEX

 

 

 





 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat is een future?

Een future is een verplichting om een bepaalde hoeveelheid te kopen tegen een vantevoren vastgestelde prijs en voor een bepaalde tijdstip.

Het gaat hierbij dus om een plicht. Dat betekent dat de koop altijd doorgaat. De waarde van de future is afhankelijk van de onderliggende waarde. Een future heeft dus altijd betrekking op een onderliggende waarde. Dat kunnen bijvoorbeeld obligaties zijn, maar ook aandelen of indexen of valuta.

Er zijn verschillende soorten futures verhandelbaar. Het principe van elke future is hetzelfde. Beide partijen (de koper en de verkoper) hebben een verplichting. De afgesproken transactie zal dus altijd doorgaan. Tussentijds kan de future wel van eigenaar verwisselen, met andere woorden: de futures zijn verhandelbaar op de beurs. Naast futures, die betrekking hebben op fysieke goederen bestaan er ook die betrekking hebben op aandelen(indexen), obligaties en andere beursproducten. We gaan het hebben over futures met als onderliggende waarde een aandelen index. Als voorbeeld gebruiken we hierbij de AEX indexfuture, ook wel FTI genoemd., aangezien hierin zeer veel gehandeld wordt.
Hoe werken futures op de beurs?


Stel u wilt een future kopen. We gaan in dit geval uit van een AEX indexfuture, ook wel een FTI genoemd. De onderliggende waarde is 200 keer de AEX. De future heeft dus betrekking op het kopen of verkopen van 200 keer de AEX. We vinden de prijs van deze future op NOS teletekst pagina 530 3/8. U kunt deze natuurlijk ook opvragen bij uw bank.

Wat belangrijk is bij een future is de futureprijs. Dit is de prijs die voor de onderliggende waarde betaald en ontvangen moeten gaan worden. Vergelijk het met de uitoefenprijs bij opties. De koper van de future verplicht zich dus de AEX te kopen tegen de futureprijs. De verkoper verplicht zich om de AEX te verkopen tegen de futureprijs.

De futureprijs en de prijs van de onderliggende waarde zijn meestal bijna gelijk. Als u een future koopt of verkoopt handelt u eigenlijk in de futureprijs. Het verschil is het volgende:
Een futureprijs geeft aan wat er aan het einde van de looptijd betaald of ontvangen moet gaan worden. Aangezien er tussen nu en het einde van de looptijd een bepaalde periode zit er een rentecomponent in de futureprijs. De dividenden die de onderliggende waarden uitkeren moet er echter van afgetrokken worden.

We zien dus dat de futureprijs de prijs van de onderliggende waarde is plus de rente van de looptijd minus de eventuele dividenden die uitgekeerd gaan worden.

Dit hoeft u uiteraard niet uit uw hoofd te leren. Wat wel belangrijk is, is dat u inziet dat een future geen tijd- en verwachtingswaarde heeft zoals een optie. Het veel kleinere verschil wordt gevormd door de rente en in mindere mate door de dividenden. De futureprijs loopt ongeveer 1 op 1 mee met de onderliggende waarde. Dat betekent dat bij een koersverandering van de onderliggende waarde van 1 de waarde van de future ook met 1 zal veranderen! Als u een future op het aandeel van ABN heeft zal bij een koersverandering van het aandeel ABN van 1 de waarde van de future ook met 1 veranderen. Dat is de belangrijkste eigenschap van een future.

Een FTI heeft een onderliggende waarde van 200 * AEX. Dat betekent dat u als koper van de future de verplichting heeft om 200 keer de AEX in de toekomst te kopen tegen de futureprijs!! Dit bedrag is dan in euro`s. Als de futureprijs bijvoorbeeld 350 is dan heeft u de verplichting voor 200 * 350 = 70.000 euro te kopen. Dat is een gigantisch bedrag!

Dit lijkt niet aantrekkelijk te zijn, maar er is iets op gevonden. Als u deze future koopt heeft u een grote verplichting, maar waarschijnlijk wilt u niet zomaar 70.000 euro betalen. De verkoper die dit zal ontvangen wil echter wel de zekerheid dat u aan deze verplichting kan voldoen.

naar deel 2...

 

 

John Bogle Warren Buffet Nick Leeson Michael Milken
Peter Lynch Julian Roberston Jim Rogers John Templeton
   
George Soros Paul Tudor Jones    

 


beleggerswoordenboek