grafiek:
www.beurs.nl


Artikels:
ratingbureau, risico enzo
juni 2010
modellen en voorspellen
maart 2010


dividenden AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

John Templeton

John Templeton is vooral bekend geworden door zijn wereldwijde beleggingen en zijn beleggingsprincipes. Hij is de oprichter van de Templeton Group, een investeringsmaatschappij, die wereldwijd investeert. Een bekende uitspraak van hem is dat je moet kopen als het pessimisme een hoogtepunt heeft bereikt en dat je moet verkopen als het optimisme een hoogtepunt heeft bereikt.

Templeton hanteerde 10 beleggingstips die bekend staan als de Templetons Principes. Volgens John denken veel beleggers op de lange termijn, maar handelen zij op korte termijn. De belegger moet zich uit de dagelijkse waan van de dag ontrekken en zich richten op de lange termijn en hier ook naar handelen. Een belangrijke vraag hierbij is waar we nu staan. Hoeveel optimisme is er in de markt? Als deze zeer groot is, is het gevaarlijk om te kopen. Als het optimisme een hoogtepunt heeft bereikt is het optimale punt bereikt om te verkopen.

John Templeton heeft zich al geruime tijd teruggetrokken uit zijn bedrijf. De medewerkers van het bedrijf hanteren echter nog wel zijn beleggingstips. Toch heeft dit de afgelopen jaren niet geleid tot goede resultaten. Mede door de Aziƫ - crises werd er erg veel geld verloren. Templeton is een groot voorstander van diversificatie in een beleggingsportefeuille. Alleen iemand die precies weet wat er gaat gebeuren doet niet aan spreiding.

Tegenwoordig staat John Templeton bekend als een groot filantroop. In 1987 heeft hij de "John Templeton Foundation" opgericht. Deze organisatie zet zich in voor goede doelen met name gericht op onderwijs en religie. John Templeton wordt gezien als de grote aanstichter van het beleggen over de grenzen.

 

 

 

 

John Bogle Warren Buffet Nick Leeson Michael Milken
Peter Lynch Julian Roberston Jim Rogers John Templeton
   
George Soros Paul Tudor Jones    

 


beleggerswoordenboek