grafiek:
www.beurs.nl


Artikels:
ratingbureau, risico enzo
juni 2010
modellen en voorspellen
maart 2010


dividenden AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat is een converteerbare obligatie?


Converteerbare obligaties zijn obligaties waarmee de bezitter een mogelijkheid heeft om de obligaties om te ruilen tegen een bepaalde hoeveelheid aandelen.

U heeft dus een recht om aandelen te ontvangen in ruil voor de obligaties. Het omwisselrecht duurt meestal tot aan het einde van de looptijd van de obligatie. Aangzien u een recht heeft om de aandelen te kopen, ofwel call optie op aandelen bezit, heeft u natuurlijk extra mogelijkheden in vergelijking met een normale obligatie. Afgezien van het optierecht heeft de converteerbare obligatie dezelfde kenmerken als een 'gewone obligatie'. In vergelijking met een 'gewone obligatie'geeft de converteerbare minder couponrente. Dat is logisch, aangezien u natuurlijk extra kan verdienen met de call optie.

De hoeveelheid aandelen, die u krijgt bij omwisseling, is vantevoren vastgesteld, dit wordt ook wel de conversieverhouding genoemd. Ook de periode waarin dit mogelijk is, is vantevoren vastgesteld. Dit wordt ook wel de conversieperiode genoemd. Het principe is als volgt: In een converteerbare obligatie zit een call optie. Dat betekent dat er een recht is om aandelen te kopen tegen een bepaalde prijs, de uitoefenprijs. Als de prijs van deze aandelen stijgt zal het aantrekkelijker zijn om deze aandelen te kopen. U ruilt de obligaties om tegen de aandelen.
Hoe werkt een converteerbare obligatie op de beurs?


Allereerst heeft een obligatie een bepaalde beurskoers. Deze beurskoers wijkt meestal af van de nominale waarde en wordt in procenten genoteerd. De nominale waarde is overigens altijd 100%. (dit wordt namelijk aan het eind van de looptijd terugbetaald aan de bezitter van de obligatie). U koopt of verkoopt de obligatie tegen de beurskoers. (in procenten genoteerd). Dat betekent dat het meestal zo is dat u aan het einde van de looptijd van de obligatie een ander bedrag ontvangt dan dat u betaalt heeft voor de obligatie, tenzij u deze koopt tegen 100%

Aangezien een obligatie een beurskoers heeft, betekent dit dat u ook kan inspelen op koersveranderingen van de obligaties. U kunt bijvoorbeeld een obligatie kopen tegen een lage beurskoers en verkopen tegen een hogere beurskoers. De winst die u hieruit haalt is de koerswinst. Daarnaast ontvangt u natuurlijk de couponrente.

Als u een obligatie koopt is het van belang om te kijken wanneer de couponrente uitgekeerd wordt. Hetzelfde geldt voor als u verkoopt. We gaan er gemakshalve vanuit dat de couponrente 1 keer per jaar wordt uitgekeerd. Als u een obligatie koopt betaalt u de beurskoers plus de opgelopen couponrente vanaf de laatste couponuitkering. Als u verkoopt ontvangt u de beurskoers plus de opgelopen couponrente.

Tot zover werkt de converteerbare obligatie precies hetzelfde als een 'gewone obligatie'. Maar zoals gezegd heeft de converteerbare obligatie een mogelijkheid om de obligaties in te wisselen tegen aandelen. Deze mogelijkheid is geld waard! We krijgen daarvoor de volgende formule:

waarde converteerbare obligatie =
waarde 'gewone obligatie' + waarde call optie


Dat betekent dat als de koers van het onderliggende aandeel omhoog gaat, de waarde van de call optie zal stijgen en dus de waarde van de converteerbare obligatie. Als de koers van het onderliggende aandeel flink zal dalen zal de call optie bijna nul waard zijn en zal de converteerbare obligatie het karakter krijgen van een 'gewone obligatie'.

verder naar deel 2...


 

 

John Bogle Warren Buffet Nick Leeson Michael Milken
Peter Lynch Julian Roberston Jim Rogers John Templeton
   
George Soros Paul Tudor Jones    

 


beleggerswoordenboek