grafiek:
www.beurs.nl


Artikels:
ratingbureau, risico enzo
juni 2010
modellen en voorspellen
maart 2010


dividenden AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

George Soros

George Soros is vooral bekend als valuta-speculant. In 1992 verdiende hij meer dan een miljard dollar door te speculeren op een koersval van de Britse pond. Door deze transactie wordt hij tegenwoordig gezien als valutagoeroe.

Zijn beleggingen zijn ondergebracht in een hedgefonds, namelijk het Quantum Fund. Een hedgefonds is een beleggingsfonds met meer mogelijkheden dan een gewoon beleggingsfonds en waarbij het instapniveau veel hoger ligt. Om hierin mee te doen moet er flink wat geld meegebracht worden. Het doel van zo`n hedgefonds is om een zo hoog mogelijk positief rendement te behalen. De middelen van de fondsmanager hiervoor zijn veel ruimer dan bij een gewoon beleggingsfonds. Er kan in tegenstelling tot een ander beleggingsfonds namelijk ook op een koersdaling gespeculeerd worden. Mede hierdoor kan het gelopen risico veel hoger liggen dan bij andere beleggingsfondsen.

Van het Qantum Fund van George Soros is bekend dat deze over de periode van 1969 tot en met 1994 het best presterende fonds was van alle beleggingsfondsen. Er zijn verhalen bekend dat George Soros in 1 minuut 4000 dollar verdiende.

George Soros was een man met veel macht op de beurs. Er wordt bij koersvoorspellingen namelijk veel gekeken naar wat de hedgefondsen doen. Het is in ieder geval duidelijk dat uitspraken van Soros over de Russische beurs deze laatste geen goed gedaan heeft. Samen met een flink dalende aandelenbeurs devalueerde ook de Russchische roebel in recordtempo na negatieve geluiden van de kant van George Soros.

Er zijn weinig beleggers die op valuta bewegingen speculeren en hiermee winst kunnen behalen. De achterliggende gedachte hierbij is dat de waarde-ontwilkkelingen van valuta heel moeilijk te voorspellen zijn. Dat komt omdat er extreem veel factoren zijn die de koers van een valuta bepaalt. Toch bleek George Soros in staat te zijn om veel geld te kunnen verdienen met het speculeren op valutakoersen.


 

 

 

 

John Bogle Warren Buffet Nick Leeson Michael Milken
Peter Lynch Julian Roberston Jim Rogers John Templeton
   
George Soros Paul Tudor Jones    

 


beleggerswoordenboek