grafiek:
www.beurs.nl


Artikels:
ratingbureau, risico enzo
juni 2010
modellen en voorspellen
maart 2010


dividenden AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peter Lynch

Peter Lynch is de belangrijkste vertegenwoordiger van het huis, tuin en keukenbeleggen. Hij heeft zijn sporen verdiend als fondsmanager van het Fidelity Magellan Fund. Dit fonds presteerde uitzonderlijk goed onder zijn beheer van 1977 tot en met 1990.

Peter Lynch heeft een geheel eigen kijk op beleggen. De koers van een aandeel wordt bepaald door de vragers en aanbieders op de aandelenbeurs. Maar wat belangrijker is, is de gezondheid van het bedrijf. Dit kan door een amateur belegger direct bepaald worden door een bezoek aan het bedrijf te brengen. Door goed op bepaalde zaken te letten kun je nagaan of het bedrijf goed loopt, wat weer direct invloed heeft op de koers van het aandeel. Door bijvoorbeeld maandelijks langs te gaan kun  je de verschillen in kaart brengen en conclusies trekken over de gang van zaken binnen het bedrijf.

Observeren is volgens Peter Lynch een zeer sterk middel bij het nemen van investeringsbeslissingen. Hij staat ook wel bekend als een van de belangrijkste stock-pickers. Een stock-pickers is iemand die de beurs probeert te verslaan puur door de juiste aandelen te kopen. Peter Lynch was zo iemand. Zijn  kracht was dat hij de bedrijven waarvan hij de aandelen aankocht, probeerde te begrijpen.. Zijn strategie was simpel: "koop wat je kent". Zoek de jaarverslagen erbij, kijk wie er in het management zit en hoe de bedrijven in het nieuws komen.

Op 46-jarige leeftijd besloot Lynch ermee op te houden en met pensioen te gaan.Dit werd hem door vele beleggers niet in dank afgenomen. Er wordt wel gezegd dat Lynch veel risico nam wat betreft zijn beleggingen. Toch heeft hij in zijn 13 jaar als fondsmanager nooit een jaar gehad met verlies.  En een gemiddeld jaarrendement van 29% klinkt erg goed.


 

 

 

 

John Bogle Warren Buffet Nick Leeson Michael Milken
Peter Lynch Julian Roberston Jim Rogers John Templeton
   
George Soros Paul Tudor Jones    

 


beleggerswoordenboek