grafiek:
www.beurs.nl


Artikels:
ratingbureau, risico enzo
juni 2010
modellen en voorspellen
maart 2010


dividenden AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Julian Robertson

Julian Robertson is bekend vanwege zijn hedge fondsen. Hij is een groot liefhebber van katten. Dit is ook af te lezen aan de namen die hij bedacht heeft voor zijn fondsen. Dit zijn de Tiger Fund, Jaguar Fund en de Puma Fund. Deze hedgefondsen zijn bedoeld voor mensen met zeer veel geld. Om deel te nemen in zijn fondsen is namelijk een bedrag nodig van minimaal 5 miljoen dollar per persoon.

Het voordeel voor een belegger in een hedgefund is dat de belegger zeker is van het feit dat de fondsbeheerder uit is op een maximaal te behalen resultaat. De beheerder investeert er namelijk zelf ook in. Julian Robertson heeft vooral veel geld verdient met valuta transacties. Hij had het beste beleggingsresultaat in de jaren 80 van alle hedgefunds beleggers. Beleggers die meedeelden in zijn hedgefund kregen jaarlijks 32% rendement.

Zijn strategie zag er als volgt uit: Hij ging kijken wat wereldwijd de 200 best presterende en slechtst presterende bedrijven op dat moment waren. Hij kocht aandelen van de best presterende en ging short in de slecht presterende. Dit short gaan betekent het verkopen van de aandelen om ze op een later tijdstip, als de koers gezakt is, weer terug te kopen. Deze strategie bezorgde hem zoveel winsten dat hij wel de "Wizard of Wall Street" werd genoemd.

In de late jaren 90 verloor hij overigens erg veel geld. Dit was in de tijd dat de technologie aandelen aan populariteit wonnen. De laatste jaren dat hij actief was als belegger heeft hij overigens weer erg veel verdient door te investeren in Europese obligaties. Door de dalende rente zijn deze erg veel in waarde gestegen. Hij heeft echter al zijn waardepapieren verkocht en is niet meer actief als belegger. Mooi detail is dat hij, ondanks zijn rijkdom, in een oude Lincoln auto rijdt met erg veel kilometers (mijlen) op de teller.

 

 

 

 

John Bogle Warren Buffet Nick Leeson Michael Milken
Peter Lynch Julian Roberston Jim Rogers John Templeton
   
George Soros Paul Tudor Jones    

 


beleggerswoordenboek