grafiek:
www.beurs.nl


Artikels:
ratingbureau, risico enzo
juni 2010
modellen en voorspellen
maart 2010


dividenden AEX

 

 

 





 

 

 

 

 

 

 

 

 

Synthetische aandelen

Een synthetisch aandeel is een constructie met dezelfde koerseigenschappen als een aandeel. Hierbij gaat het niet om de rechten die een aandeelhouder bezit, maar om de koerseigenschappen.

Synthetische aandelen worden in de praktijk niet veel gebruikt. Toch is het een product dat zeer praktisch is en een hoger rendement genereert dan bijvoorbeeld aandelen zelf. Waarom wordt het dan niet zo vaak gebruikt in de praktijk zult u zich afvragen. De reden is waarschijnlijk de gecompliceerdheid van het product. Toch blijkt dit wel mee te vallen. Iedereen met een beetje verstand van opties en/of futures kan een synthetic bouwen. Daarom is het interessant om na te gaan welke constructies voldoen en wat de eigenschappen hiervan zijn.

Constructies

Er zijn drie eenvoudige constructies die we kunnen gebruiken:
  • een deep in the money call optie (A)
  • een geschreven put optie en een gekochte call optie met dezelfde uitoefenprijs en looptijd (B)
  • een future (C)
Voor constructie A en B gebruiken we aandelenopties uit de AEX index. Voor constructie C gebruiken de AEX future en deze vergelijken we met de AEX index zelf.
Eigenschappen

De eigenschappen van deze constructies worden beoordeeld op basis van hun delta. Deze moeten overeenkomen met de onderliggende waarden.

De delta is een maatstaf voor de koersgevoeligheid van de derivaten. Het geeft aan in welke mate de constructie reageert op een koersverandering van de onderliggende waarde. Tevens geeft het aan wat bij een enkele optie de kans is dat de optie bij het verstrijken van de looptijd uitgeoefend gaat worden. Dat betekent dat de optie in the money terecht gaat komen. Een perfecte synthetisch aandeel zal constant een delta moeten hebben van 1.

We gaan ervan uit dat het uitkeren van dividenden geen invloed heeft op de constructie, aangezien de constructie voor het uitkeren van dividenden verkocht kunnen worden.
Onderzoek en resultaten

Het onderzoek spreidt zich uit over 2 maanden. Voor constructie A worden 3 opties gebruikt van verschillende aandelen. Voor constructie B worden 3 aandelen optieconstructies gebruikt. Voor elke dag worden de afwijkingen van de constructies gemeten. Deze afwijking bestaat uit de koersuitslagen van de constructies en die van de onderliggende waarden. De afwijking bestaat uit de opeenvolgende slotkoersen.

Bij constructie A valt op dat de delta ver verwijderd is van 1 als de koers van het onderliggende aandeel sterk daalt. Dit is ook logisch aangezien de optie niet meer zo deep in the money is.

De delta van constructie B zit eigenlijk bij alle koersveranderingen van de onderliggende aandelen in de buurt van 1. Er zijn wel enkele afwijkingen. Dit hoeft geen invloed te hebben op de geschiktheid van de constructie als synthetisch aandeel. Een afwijking kan verklaard worden omdat de slotkoers van de beide opties af kan wijken van de bied- en laatkoersen. De slotkoers geeft namelijk de laatst verhandelde koers weer.

De delta van constructie C is nagenoeg altijd 1 bij alle koersveranderingen van de AEX.
  • A voldoet goed, mits de koers van het aandeel niet teveel zakt.
  • B voldoet goed in alle koersrichtingen, mits er voldoende handel is in de gebruikte optieseries
  • C voldoet goed, maar er zijn weinig aandeelfutures, de mogelijkheden zijn zeer beperkt.

 

 

John Bogle Warren Buffet Nick Leeson Michael Milken
Peter Lynch Julian Roberston Jim Rogers John Templeton
   
George Soros Paul Tudor Jones    

 


beleggerswoordenboek