grafiek:
www.beurs.nl


Artikels:
ratingbureau, risico enzo
juni 2010
modellen en voorspellen
maart 2010


dividenden AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Combinaties

Er zijn zeer veel strategieën mogelijk wanneer het om beleggen gaat. Aan de ene kant kan er middels een combinatie getracht worden om een een risico af te dekken. Aan de andere kant kan er ook geprobeerd worden om een extra risico toe te voegen aan een bepaalde positie.

Aangezien opties zeer toegankelijk zijn voor particulieren worden hier enkele combinaties van waardepapieren, zoals aandelen met opties besproken.

Aandelen en put opties

Stel u bezit enkele aandelen van een onderneming, die op korte termijn de jaarcijfers naar buiten gaat brengen. U weet niet of deze goed of slecht zullen zijn en wat voor effect dit op de aandelenkoers zal hebben.

Toch wilt u de aandelen aanhouden, aangezien bij beter dan verwachte cijfers de koers flink zal stijgen. Dan kunt u naast het aanhouden van deze aandelen put opties op de aandelen aanschaffen. Het kopen van put opties (open buy) beschermt u tegen koersdalingen van de aandelenpositie.

Als u bijvoorbeeld 20 euro heeft betaald voor de aandelen en u wilt geen verlies op uw aandelenpositie dan kunt u de put opties kopen met een expiratieprijs (uitoefenprijs) van 20 euro. Dat betekent dat u het recht heeft om de aandelen te verkopen tegen 20 euro. Uw aandelenpositie is op dit moment vrij van verlies.

Maar naast de aandelenpositie moet u wel de optiepositie aanschaffen. U moet de optiepremie hiervoor betalen (open buy). Dit kost uiteraard geld. Hiertegenover staat dat u wel de zekerheid hebt dat de aandelenpositie veilig is gesteld tot de periode waarop de put optie afloopt.

U dekt dus risico af, maar hiertegenover staat dat u wel moet betalen voor het opzetten van de optiepositie. Maar onthoud: het afdekken van risico kost altijd geld!

Stel dat nu de koers van het aandeel naar 15 euro gaat. Dan heeft u een verlies op uw aandelenpositie van 5 euro, echter aangezien u het recht heeft om uw aandelen te verkopen voor 20 euro, dekt uw optiepositie precies het verlies op de aandelenpositie.

 

 

 

 

 

 

John Bogle Warren Buffet Nick Leeson Michael Milken
Peter Lynch Julian Roberston Jim Rogers John Templeton
   
George Soros Paul Tudor Jones    

 


beleggerswoordenboek