grafiek:
www.beurs.nl


Artikels:
ratingbureau, risico enzo
juni 2010
modellen en voorspellen
maart 2010


dividenden AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nick Leeson

Nick Leeson, het zwartste schaap in het rijtje bekende beleggers en handelaren. Hij is in zijn eentje de oorzaak van de ondergang van een zeer grote investeringsbank, de Baringsbank. Gebracht als een supertalent zakte hij uiteindelijk keihard door het ijs.

Op zeer jonge leeftijd kreeg hij de leiding over het handelen in opties namens de Barings op de beurs in Singapore, de SIMEX. De bedoeling was echter dat hij daar als market maker zou optreden. Een market maker verdient zijn geld door kleine marges te pakken op elke transactie. Dit is meestal het verschil tussen de bied- en de laatkoers. Maar  hij dient hiervoor te zorgen dat hij geen prijsrisico loopt. Dit wordt gedaan door een tegenovergestelde transactie te sluiten wat betreft het prijsrisico.

Dit laatste heeft Nick Leeson achterwege gelaten. Op een gegeven moment heeft hij een ongedekte positie ingenomen, wat resulteerde in een vrij forse verliespositie. Nadat hij zijn  verlies genomen had ging hij nogmaals een ongedekte positie innemen om het verlies weer ongedaan te maken. Dit ging van kwaad tot erger. Via list en bedrog kon hij het verlies achterhouden voor accountants en de directie van de Barings. Dat kwam ook doordat hij de ongedekte posities kon verantwoorden  door te zeggen dat deze dienden als dekking voor andere ingenomen posities, wat natuurlijk niet waar was.

De aardbeving in Kobe leverde hem een dusdanig verlies op dat er geen weg terug meer was. Nick Leeson besloot om er tussenuit te knijpen en werd uiteindelijk enkele dagen later opgepakt op het vliegveld in Duitsland. Pas toen werd duidelijk wat voor schade hij had aangericht. De hele Barings bank was te gronde gericht.

Vanaf dat moment zijn de specialisten gaan bedenken hoe een ramp als deze voorkomen had kunnen worden. Het komt erop neer dat er een scheiding moet zijn tussen degene die de orders uitvoert en de controle hierop. Nick Leeson heeft overigens een lange gevangenisstraf achter de rug, maar is op dit moment weer een vrij man.

 

 

 

 

John Bogle Warren Buffet Nick Leeson Michael Milken
Peter Lynch Julian Roberston Jim Rogers John Templeton
   
George Soros Paul Tudor Jones    

 


beleggerswoordenboek