grafiek:
www.beurs.nl


Artikels:
ratingbureau, risico enzo
juni 2010
modellen en voorspellen
maart 2010


dividenden AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Warrants

Een warrant is een recht om binnen een bepaalde looptijd een hoeveelheid onderliggende waarde te kopen of te verkopen tegen een bepaalde voorafgestelde prijs.

Een bepaalde hoeveelheid kan bijvoorbeeld zijn: aandelen, obligaties of valuta. De prijs, die vantevoren is vastgesteld wordt wel de uitoefenprijs genoemd. De bezitter van de warrant heeft het recht om de stukken (aandelen, obligaties of valuta) te kopen of te verkopen. Als de bezitter van warrants op aandelen ervoor kiest om zijn recht uit te oefenen zullen er nieuwe aandelen uitgegeven worden. Dat proces wordt verwatering genoemd. Het aantal aandelen van de beursgenoteerde onderneming stijgt hierdoor op een meestal gelijkblijvende winst. De winst moet dus verdeeld worden over meerdere aandelen.

Warrants lijken erg veel op opties, maar zijn toch iets anders.
Hoe werken warrants op de beurs?

Warrants hebben een eigen notering op de beurs. Ze worden op dezelfde manier verhandeld als aandelen. Aan elke warrant zit een formule voor omwisseling naar aandelen (of obligaties of valuta) We gaan voor het gemak uit van warrants met als onderliggende waarde aandelen. Een warrant heeft net als een optie ook tijd- en verwachtingswaarde. Dat houdt eigenlijk in dat het niet aantrekkelijk is om de warrant ver voor de uitoefendatum uit te oefenen. Dat komt omdat de warrant iets hoger is geprijsd dan de waarde van directe omwisseling.

Het aantrekkelijke van een warrant is dus niet de omwisseling naar aandelen, maar de veel grotere fluctuatie in koers dan bijvoorbeeld een aandeel. Dat komt door de hefboomwerking van warrants. Je krijgt namelijk net als met opties met een relatief kleine investering het koersrisico over een veel grotere (onderliggende) waarde. Het is dus een prima middel om snel geld te verdienen, maar aan de andere kant kan de waarde natuurlijk ook snel dalen.

Elke warrant heeft een bepaalde formule voor de omwisseling van aandelen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat u voor 2 warrant plus een kleine bijbetaling een aandeel ontvangt.

Er bestaan warrants die een recht geven om aandelen te kopen. Er zijn echter ook warrants die recht geven om aandelen te verkopen. Dat betekent dus dat u kunt handelen op een koersstijging van een aandeel, maar ook op een koersdaling. Informeert u dus eerst naar het karakter van een warrant voordat u koopt! Gaat het om een call-warrant, die winst geeft bij een koersstijging of gaat het om een put warrant die winst geeft bij een koersdaling.
Waarom zou ik beleggen in warrants?

Met een warrant kunt u met een geringe investering een grote winst behalen, terwijl het verlies is maximaal beperkt tot uw inleg.. Tevens kunt u zowel bij een stijgende aandeelkoers geld verdienen alsook bij een dalende aandeelkoers.

Een warrant kan dus veel meer rendement opleveren dan een aandeel. Maar de winst wordt pas behaald als de koers van het aandeel in enige mate de juiste kant is opgegaan. Als u een call warrant heeft, moet de koers van het onderliggende aandeel wel behoorlijk stijgen wilt u een redelijke winst behalen. Bij een put warrant geldt het omgekeerde.
Er zijn mooie warrants beschikbaar die het mogelijk maken om op vreemde markten te beleggen. Vanwege het grote aanbod aan warrants is het een interessant product.

 

 

 

 

 

John Bogle Warren Buffet Nick Leeson Michael Milken
Peter Lynch Julian Roberston Jim Rogers John Templeton
   
George Soros Paul Tudor Jones    

 


beleggerswoordenboek