grafiek:
www.beurs.nl


Artikels:
ratingbureau, risico enzo
juni 2010
modellen en voorspellen
maart 2010


dividenden AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

John Bogle

John Bogle, de oprichter van de Vanguard Group, een groot beleggingsbedrijf. Hij is groot geworden met het op de markt brengen van het eerste indexfonds op de S&P 500, de Vanguard 500 index. Hierbij boodt hij beleggers de mogelijkheid om via een fonds te investeren in de S&P 500, de grootste aandelenindex van de VS.

Zijn fonds werd door enkele miljoenen beleggers aangeschaft. Het bleek een zeer succesvolle formule, mede omdat vanaf de introductie van het fonds de aandelen in deze index bleven stijgen. De achterliggende gedachte was eigenlijk dat het zeer moeilijk is om de markt te verslaan. Daarmee wordt bedoeld een hoger rendement te behalen dan een grote index, zoals de S&P500 index. Waarom zou je dan proberen de markt te verslaan in plaats van meedoen met de markt. Dat laatste werd mogelijk gemaakt door zijn fonds te kopen. Er zijn bijna geen beleggers die blijvend beter presteren dan de markt.

Met zijn indexfund hielp hij een ander probleem voor beleggers de wereld uit. Om een zo optimaal mogelijk rendement te behalen in vergelijking met het risico dat genomen wordt moet er gediversificeerd worden. Dat betekent dat er meerdere resultaat-onafhankelijke aandelen aangekocht moeten worden. Om dit zo optimaal mogelijk te doen moeten er minstens 40 aandelen aangekocht worden. Hier is natuurlijk een redelijk grote hoeveelheid geld voor nodig. Door nu te investeren in een indexfund wordt dit al voor de belegger gedaan door de fondsbeheerder.

Tegenwoordig is John Bogle nog steeds actief als belegger. Hij maakt daarbij gebruik van oude vertrouwde principes, die over de afgelopen 75 jaar altijd gewerkt hebben. Zijn Vanguard Group is de tweede grootste fondsbeheerder van de wereld, net achter Fidelity. De achterliggende gedachte van het fonds, namelijk lage kosten, geen stockpicking en diversificatie zijn nog steeds terug te vinden, hoewel John Bogle niet meer actief is in het fonds.

 

 

 

 

 

John Bogle Warren Buffet Nick Leeson Michael Milken
Peter Lynch Julian Roberston Jim Rogers John Templeton
   
George Soros Paul Tudor Jones    

 


beleggerswoordenboek