grafiek:
www.beurs.nl


Artikels:
ratingbureau, risico enzo
juni 2010
modellen en voorspellen
maart 2010


dividenden AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tips opties

Vraag altijd om de bied- en de laatkoers

Als u een order opgeeft is het verstandig om de bied- en de laatkoers te weten. Dit geeft namelijk ongeveer de koers weer waartegen u handelt. U koopt tegen de laatkoers en u verkoopt tegen de biedkoers. Als het verschil tussen de bied- en de laatkoers groot is, moet u overwegen of u de transactie wel laat doorgaan.
Let goed op bij opties met een lage omzet

Optieseries met een lage omzet zijn moeilijker verhandelbaar. Dat betekent ook dat het verschil tussen de bied- en de laatkoers groter is. Dit houdt in dat de waarde van de optie meer moet veranderen, alvorens u hierop winst op behaald.
Verkoop nooit bestens als er geen biedkoers wordt afgegeven

Als er geen biedkoers wordt afgegeven kan de tegenpartij de biedprijs zelf bepalen. Met andere woorden: Als u bestens verkoopt kan de koper zelf de prijs bepalen. Dit kan ook een prijs zijn, die eigenlijk veel lager is dan de werkelijke waarde.
Let op dividenduitkeringen

Tijdens het traject van dividenduitkering wordt de onderliggende waarde (meestal het aandeel)minder waard. Houdt hier rekening mee als u opties hierop hebt lopen. Vaak is de waarde van de optie niet volledig aangepast voor deze correctie. hierdoor kunt u voor verrassingen komen te staan.
Schrijf nooit deep-in-the-money

De premie van een optie bestaat uit het verschil tussen de prijs van het aandeel en de uitoefenprijs, maar daarbovenop komt nog de tijd-en verwachtingswaarde. Bij het schrijven van een optie gaat het om het ontvangen van deze tijd-en verwachtingswaarde als winst bij een gelijkblijvende koers van het aandeel. Een deep-in-the-money optie heeft weinig tot geen tijd- en verwachtingswaarde. Deze kan zelfs negatief zijn. Overigens kan een deep-in-the-money optie wel geschreven worden in een combinatie constructie.

 

 

 

John Bogle Warren Buffet Nick Leeson Michael Milken
Peter Lynch Julian Roberston Jim Rogers John Templeton
   
George Soros Paul Tudor Jones    

 


beleggerswoordenboek