grafiek:
www.beurs.nl


Artikels:
ratingbureau, risico enzo
juni 2010
modellen en voorspellen
maart 2010


dividenden AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aandelen

Voor een zo hoog mogelijk rendement op aandelen moet u rekening houden met 2 zaken, die van belang zijn in verband met beleggen in aandelen. We maken onderscheid tussen STOCKPICKING en TIMING.

STOCKPICKING houdt in dat u de juiste aandelen koopt. Met andere woorden, de aandelen die potentie hebben om meer waard te worden.

Met TIMING proberen we de aandelen op het juiste tijdstip te kopen en te verkopen. Het is natuurlijk logisch dat we door middel van stockpicking wel de juiste aandelen hebben uitgekozen, maar dat het uiteindelijk toch een hele tijd kan duren voordat de koers is gestegen. Vandaar dat ook timing belangrijk is.
Beleg nooit in aandelen met geleend geld

We zijn er nooit zeker dat de aandelen die we kopen ook daadwerkelijk gaan stijgen. Als de koers niet stijgt moeten we de aandelen tegen een lagere koers weer verkopen. Dat betekent dat we de schuld niet terug kunnen betalen met de opbrengst uit de aandelen.
Beleg niet in aandelen van bedrijven die u niet kent

Als u niet op de hoogte bent van de gang van zaken binnen een bedrijf kunt u ook nooit nagaan of dit bedrijf in de toekomst goed zal presteren. Vergeet niet dat de koers van zo`n bedrijf afhankelijk is van deĀ  prestaties. Alvorens u gaat kopen moet u zich eerst verdiepen in het bedrijf.
Word niet overmoedig

Blijf op een rationele manier naar uw beleggingen kijken. U mag nooit een aankoop doen, alleen maar omdat u met uw vorige belegging erg veel geld heeft verdiend. Blijf bij elke belegging de risico`s goed inschatten. Elke beleggingen staat namelijk op zichzelf.
Sluit u niet af van negatieve informatie

Wanneer u aandelen bezit en er komt naderhand slecht nieuws uit over uw aandelen is dit natuurlijk nooit leuk. De meeste mensen hebben dan de neiging om zich hiervoor af te sluiten. Dit is dan een subjectieve kijk op deze beleggingen, omdat u ze zelf bezit. Wat belangrijker is, is de objectieve mening. Als u dit in ogenschouw neemt kunt u eventuele verliezen zien te voorkomen.
Let op of er convertibles lopen op de aandelen

Als er convertibles lopen op de aandelen kan het zijn dat de convertibles omgezet worden naar aandelen. Dit heeft tot gevolg dat er meer aandelen in omloop komen. Meer aandelen betekent dan verwatering, aangezien dezelfde winst verdeeld moet worden over meerdere aandelen. Overigens zal de omzetting alleen plaatsvinden als de koers voldoende stijgt.
Ga na of er warrants lopen op de aandelen

Bij het uitoefenen van warrants komen er nieuwe aandelen op de markt. Dit zou dan inhouden dat de winst verdeeld moet worden over meerdere aandelen. Net als bij convertibles treed er dus verwatering op. Bij de uitoefenprijs van de warrant moet u goed uitkijken, aangezien op dit punt de kans groot is dat de warrants worden uitgeoefend.

 

 

 

 

John Bogle Warren Buffet Nick Leeson Michael Milken
Peter Lynch Julian Roberston Jim Rogers John Templeton
   
George Soros Paul Tudor Jones    

 


beleggerswoordenboek