grafiek:
www.beurs.nl


Artikels:
ratingbureau, risico enzo
juni 2010
modellen en voorspellen
maart 2010


dividenden AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Strategie opties


Met opties zijn zeer veel constructies mogelijk. Aangezien er met afzonderlijke opties al 4 posities ingenomen kunnen worden, zijn er legio mogelijkheden als we deze 4 posities gaan combineren.

De afzonderlijke posities zijn goed te combineren aangezien er een prijsrelatie bestaat tussen de call optie en de put optie, mits de afloopdatum en de uitoefenprijs dezelfde zijn. Deze relatie wordt ook wel de call-put pariteit genoemd. Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met Smartinvest.

Laten we eerst stilstaan bij de 4 afzonderlijke posities.

Enkelvoudige optieposities

Voor een uitgebreidere beschrijving van deze 4 posities check curus opties. HIeronder worden de 4 posities kort in kaart gebracht.

Open buy call optie geeft het recht om de onderliggende waarde tegen een voorafgestelde prijs en op een van te voren vastgesteld moment (of tot een bepaald moment) te kopen. Hierbij worden nu al de kenmerken van de koop die in de toekomst eventueel gaat plaatsvinden vastgelegd. Waarom eventueel? Omdat deze positie het recht geeft (maar niet de plicht) om de koop in de toekomst te sluiten.

Open buy put optie geeft het recht om de onderliggende waarde tegen een voorafgestelde prijs en op een van te voren vastgesteld moment (of tot een bepaald moment) te verkopen. Het gaat hierbij ook om een recht, dus er is een mogelijkheid waarbij de verkoop niet doorgaat. Als de prijs van de onderliggen waarde zich slecht ontwikkeld kan degene met de open buy put positie besluiten om niet te verkopen.

Open sell call optie brengt de plicht met zich mee om de onderliggende waarde tegen een voorafgestelde prijs en op een vantevoren vastgesteld moment (of tot een bepaald moment) te verkopen. Het gaat hierbij dus om een plicht. Deze positie is de tegenpartij van de open buy call. Als degene met een open buy call wil kopen (hij/zij heeft dat recht namelijk) dan moet de open sell call positie verplicht verkopen.

Open sell put optie brengt de plicht met zich mee om de onderliggende waarde tegen een voorafgestelde prijs en op een vantevoren vastgesteld moment (of tot een bepaald moment) te kopen. Het gaat hierbij dus ook om een plicht. Deze positie is de tegenpartij van de open buy put. Als degene met een open buy put wil verkopen, dan moet de open sell put positie verplicht kopen.

Met deze 4 posities zijn er vele mogelijkheden te verzinnen.

Straddle

De meeste optiecombinaties hebben exotische namen en het is natuurlijk niet noodzakelijk om deze namen te onthouden, maar wat wel belangrijk is, is dat de werking van deze combinatie duidelijk is.

Een straddle is een combinatie van een open buy call optie en een open buy put optie. Beide met dezelfde uitoefenprijs en uitoefendatum. Een straddle wordt vooral gebruikt als men verwacht dat de waarde van de onderliggende waarde erg gaat fluctueren. Bij deze strategie moet er iets gaan gebeuren met de prijs van de onderliggende waarde. Als er niks met deze prijs gebeurt levert deze strategie verlies op, maar bij veel fluctuatie kan er een mooie winst behaald worden.

Deze strategie is zeer geschikt voor beleggers die veronderstellen dat de impliciete volatiliteit aan de lage kant vergeleken met de verwachte toekomstige volatiliteit. De impliciete volatiliteit is de bewegelijkheid van de prijs van de onderliggende waarde die in de opties geprijsd is. Dit lijkt een moeilijke definitie, maar het is niets anders dan de waarde van degemiddeld verwachte prijsfluctuatie van de onderliggende waarde.

naar deel 2..

 

 

John Bogle Warren Buffet Nick Leeson Michael Milken
Peter Lynch Julian Roberston Jim Rogers John Templeton
   
George Soros Paul Tudor Jones    

 


beleggerswoordenboek