grafiek:
www.beurs.nl


Artikels:
ratingbureau, risico enzo
juni 2010
modellen en voorspellen
maart 2010


dividenden AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Strategie aandelen

De 2 aspecten die belangrijk zijn met het beleggen in aandelen zijn STOCK-PICKING en TIMING.

STOCKPICKING houdt in dat u de juiste aandelen koopt. Met andere woorden, de aandelen die potentie hebben om meer waard te worden.

Met TIMING proberen we de aandelen op het juiste tijdstip te kopen en te verkopen. Het is natuurlijk logisch dat we door middel van stockpicking wel de juiste aandelen hebben uitgekozen, maar dat het uiteindelijk toch een hele tijd kan duren voordat de koers is gestegen. Vandaar dat ook timing belangrijk is.

Buy and hold

Dit is eigenlijk de bekendste strategie van beleggen in aandelen. Simpelweg komt het erop neer dat er aandelen worden gekocht en deze worden aangehouden totdat het geld nodig is voor het doen van eventuele uitgaven. Het is dus de meest passieve strategie. Hierbij speelt stock-picking een meer belangrijke rol dan timing naarmate de beleggingshorizon (tijd dat de aandelen aangehouden worden) groter is. Een buy and hold strategie wordt het meest gebruikt door passieve beleggers die veel vertrouwen hebben in een bepaald aandeel of bepaalde aandelen.

Stock picking op basis van PEG ratio

Bij het selecteren van aandelen die aangeschaft gaan worden wordt vaak gekeken naar de KOERS-WINST-VERHOUDING. Maar wat zegt dit getal eigenlijk? Het vertelt ons hoeveel keer de winst op jaarbasis betaald moet worden voor een aandeel.

Maar waarom wordt er voor het ene aandeel dan een andere kw (koerswinst) verhouding betaald dan voor een andere? Daar zijn verschillende redenen voor aan te geven, maar de belangrijkste is wel de eigenschap van het bedrijf.

De antwoorden op de volgende vragen zijn hier van belang: In welke branche is het bedrijf werkzaam? Hoe lang bestaat het bedrijf? Hoe constant zijn de prestaties over het afgelopen jaar? Hoe zijn de vooruitzichten? En niet onbelangrijk, hoe goed doen concurrerende bedrijven het in het buitenland?

We hebben met de internethype gezien dat kleinere jonge ondernemingen in de internetbranche die nog geen winst maakten toch fors gewaardeerd werden, wat uiteindelijk leidde tot een behoorlijke terugval. Bij dit soort bedrijven was er zelfs helemaal geen sprake van een koers-winst-verhouding aangezien er geen winst was. Een hoge koers-winst-verhouding duidt echter op een duur aandeel. Er wordt hierbij echter niet gesproken over de groei of het groeipotentieel van een aandeel. Om dit toch te betrekken in de waardering van een aandeel is de PEG RATIO bedacht. PEG staat voor Price Earnings Grow. De PEG ratio is eenvoudig te berekenen en wel als volgt:

PEG Ratio = KW / groei van de winst

Nu is de regel dat hoe lager de PEG ratio des te aantrekkelijker het aandeel is. Op zich is dit wel logisch aangezien we de koerswinst delen door de groei van de winst. We zouden dus op basis hiervan kiezen voor een aandeel met een lage PEG ratio.

Hierbij moet wel gezegd worden dat niet alle aandelen op deze manier met elkaar vergeleken kunnen worden. De reden is dat de groei van de winst vaak niet blijvend is maar wel wordt meegenomen in de PEG ratio. De ratio vooral goed te gebruiken bij de keuze van een aantal aandelen in dezelfde sector. In tegenstelling tot de koers-winst-verhouding is de PEG ratio meestal niet te vinden in de kranten. Vor informatie hierover kunt u informatie bij Smartinvest opvragen.

 

 

 

 

John Bogle Warren Buffet Nick Leeson Michael Milken
Peter Lynch Julian Roberston Jim Rogers John Templeton
   
George Soros Paul Tudor Jones    

 


beleggerswoordenboek