grafiek:
www.beurs.nl


Artikels:
ratingbureau, risico enzo
juni 2010
modellen en voorspellen
maart 2010


dividenden AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Starters deel 2

In de volgende tabel staat een overzicht van de eigenschappen voor het geven van een opdracht:


internet beleggingslijn kantoor
kosten laag hoger hoogst
persoonlijke begeleiding laag hoger hoogst

 

Het geven van een opdracht

Als er voor u een effectendepot is geopend kunt u gaan beleggen. Het geven van een opdracht tot kopen of verkopen noemen we een order. Aan het geven van een order zijn meestal geen kosten verbonden. Pas als de order is uitgevoerd worden er kosten in rekening gebracht. Deze kosten worden transactiekosten genoemd. Transactiekosten zijn dus kosten die we moeten betalen als er aan onze opdracht voldaan wordt.

U kunt verschillende soorten orders opgeven. We maken onderscheid tussen een bestensorder en een limietorder.

Bij een bestensorder koopt u direct op de beurs een aantal waardepapieren (zoals aandelen). Uw opdracht wordt direct verwerkt en de stukken worden aangekocht tegen de op dat moment geldende prijs. Het voordeel is dat u zeker weet dat uw order uitgevoerd wordt, maar u krijgt geen prijsgarantie. Dat komt omdat u vantevoren nooit precies weet tegen welke koers uw waardepapier wordt verhandeld. U weet wel dat uw order wordt uitgevoerd.

Bij een limietorder geeft u een prijslimiet op waartegen u wilt kopen of verkopen samen met een looptijd waarvoor de order geldt. Als u bijvoorbeeld aandeel X wilt kopen, maar niet meer dan 5 euro per aandeel wilt geven geeft u een limiet op van 5 euro. Daarnaast geeft u een looptijd mee. Dat betekent dat u hiermee bepaalt hoelang u voor aandeel X 5 euro wilt geven. U kunt dit voor 1 dag doen, maar ook bijvoorbeeld voor 1 maand. Als u een looptijd van 1 dag aan de kooplimiet van 5 euro kopppelt betekent dat het volgende:
 • als de koers van aandeel X gedurende 1 dag hoger is dan 5 euro gaat de koopopdracht niet door
 • als de koers van aandeel X gedurende 1 dag (even of voor langere tijd) beneden de 5 euro komt, dan gaat de kooporder door In de volgende tabel zijn de verschillen tussen de beide orders aangegeven:


  bestens order limiet order
  prijsgarantie niet volledig
  uitvoeringsgarantie zeer groot lager
  transactiekosten gelijk gelijk


  We zien dus dat de kosten voor beide orders gelijk zijn. Zoals gezegd worden er bij orders die niet worden uitgevoerd geen transactiekosten in rekening gebracht. De transactiekosten verschillen overigens per bank.

  verder naar deel 3...
 •  

 

 

 

 

John Bogle Warren Buffet Nick Leeson Michael Milken
Peter Lynch Julian Roberston Jim Rogers John Templeton
   
George Soros Paul Tudor Jones    

 


beleggerswoordenboek