grafiek:
www.beurs.nl


Artikels:
ratingbureau, risico enzo
juni 2010
modellen en voorspellen
maart 2010


dividenden AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turboos deel 2

stop loss financieringsniveau hefboom ratio
20,20 18,78 4,0 1

Verder zien we dat het stop-loss niveau op 20,20 ligt. Stop-loss betekent niks anders dan stop het verlies. Dit betekent dat als de koers van ABN AMRO zich onder de 20,20 bevindt we het verlies nemen en verkopen. U heeft deze keuze zelf overigens niet. Dit gebeurt namelijk automatisch. De turbo zal dus automatisch verkocht worden als het aandeel ABN AMRO onder de 20,20 komt. Wat is de waarde van de turbo dan? zult u vragen. Op dit moment hebben dan 18,78 euro geleend (afgezien van de opgelopen rente) en de rest moet zelf betaald worden om de turbo te kopen. De waarde is dus: 20,20 (waarde aandeel ABN AMRO) minus het financieringsniveau (= geleende deel) van 18,78. is dan 1,42 euro. Met andere woorden, de turbo zal automatisch verkocht worden als de waarde van deze turbo op ongeveer 1,42 euro zal zijn. (afgezien van de opgelopen rente op het geleende deel)

Als het stop-loss niveau bereikt is, zal de turbo dus verkocht worden en verdwijnt deze van de beurs. Er is echter nog een punt van aandacht. Aangezien de waarde van het financieringsniveau (het geleende deel) steeds oploopt met de rente, zal het stop-loss niveau van de turbo ook eens aangepast moeten worden. Het verschil tussen het stop-loss niveau en het financieringsniveau is de minimale bedrag dat de turbo waard zal zijn. In dit voorbeeld is dat 20,20 minus 18,78 is 1,42 euro. Dat is het bedrag dat u minimaal terug krijgt, vanwege de stop-loss. Om dit bedrag te garanderen moet het stop-loss niveau 1 keer per maand aangepast worden. (vanwege het oplopende financieringsniveau)Dit gebeurt op elke 15e van de maand.

Long en short gaan

U kunt long en short gaan in een turbo. Dit is niks anders dan de onderliggende waarde (aandelen, obligaties enz.) kopen of alvast verkopen. Bij een long turbo speculeert u op een koersstijging van de onderliggende waarde. Bij een short turbo speculeert u op een koersdaling van de onderliggende waarde.
Waarom zou ik beleggen in een turbo?

Een turbo geeft enerzijds de mogelijkheid om in markten te beleggen die voor particulieren moeilijk te bereiken zijn. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan Rusland of Japan, goud of zilver, noem maar op. Ook is het mogelijk om met behulp van turboos geld te verdienen in een dalende beurs door short te gaan.

Net als bij opties, futures ed. heeft een turbo een hefboomwerking. Met een relatieve kleine hoeveelheid geld kunt u al veel geld verdienen. Het gevaar van een turbo ligt in het feit dat als het stop-loss niveau bereikt wordt, de positie automatisch verkocht wordt. Dat betekent dat u niet meer meedoet en uw verlies moet nemen. Maar aan de andere kant zorgt het stop-loss niveau er ook voor dat u niet uw gehele inleg verliest.
Tips

Een turbo met een grote hefboom ziet er op het eerste gezicht wel interessant uit, maar gaat gepaard met veel meer risico dan een turbo met een lage hefboom. Dit komt omdat het stop-loss niveau eerder bereikt is en hierdoor de positie sneller geliquideerd moet worden als het de verkeerde kant opgaat. Als u voldoende geld heeft om te beleggen raad ik u aan om niet de turboos te kiezen met een grote hefboom, tenzij u wilt speculeren met een zeer hoog risico.

Over het financieringsniveau wordt rente berekend. Hierover wordt ongeveer hetzelfde percentage berekend als op een gewone lening bij de bank. Houd hier rekening mee. Als u de positie lang vasthoudt heeft dit consequentie voor de waarde. Dit effect is niet zo heel erg sterk en u zult er weinig van merken. Houdt u positie in de gaten, want met turboos kan het hard gaan.

terug naar deel 1...

 

 

 

 

John Bogle Warren Buffet Nick Leeson Michael Milken
Peter Lynch Julian Roberston Jim Rogers John Templeton
   
George Soros Paul Tudor Jones    

 


beleggerswoordenboek