grafiek:
www.beurs.nl


Artikels:
ratingbureau, risico enzo
juni 2010
modellen en voorspellen
maart 2010


dividenden AEX

 

 

 





 

 

 

 

 

 

 

 

 

Strategie opties deel 2

Strangle

Heeft u vragen over deze constructies dan kunt u altijd contact opnemen met Smartinvest. Als u het niet begrijpt kun u ook nog eerst de cursus opties doorlezen.

Een strangle is een combinatie van een open buy call en een open buy put optie. De uitoefendatum is voor beide gelijk, maar de uitoefenprijs is niet gelijk. De uitoefenprijs is voor de call optie hoger dan voor de put optie.

De verwachtingen zijn eigenlijk voor deze constructie dezelfde als voor de straddle, namelijk dat er iest moet gaan gebeuren met de prijs van de onderliggende waarde. Of deze hard omhoog gaat of hard naar beneden maakt niet zoveel uit, als er maar iets gebeurd!!

Deze constructie is goedkoper dan een straddle en wel om de volgende reden:

De uitoefenprijs van de open buy call is hoger dan die bij de straddle en de uitoefenprijs van de open buy put is lager dan die bij de straddle.

Er is een recht om de onderliggende waarde te kopen tegen een hogere prijs en te verkopen tegen een lagere prijs. Dit is allebei onaantrekkelijker dan bij de straddle en de premie die voor deze opties betaald moet worden zijn hierdoor lager.

Reverse straddle

De benaming van deze constructie doet vermoeden dat het om een hele moeilijke constructie gaat. Toch valt dit enigzins mee. Als de straddle constructie duidelijk is, valt deze ook makkelijker te begrijpen.

De reverse straddle is opgebouwd uit een open sell call optie en een open sell put optie, beide met dezelfde uitoefenprijs en uitoefendatum. Je hebt hierbij dus een verplichting om te kopen of te verkopen tegen een van tevoren vastgestelde prijs en een vantevoren vastgestelde datum (of tijdens deze periode). Als de prijs van de onderliggende waarde onder deze prijs ligt, moet er worden aangekocht.

Echter als de prijs van de onderliggende waarde boven deze prijs (uitoefenprijs) ligt moet worden verkocht tegen de (ongunstigere) uitoefenprijs. Dit lijkt allemaal moeilijk te begrijpen, maar het komt hierop neer:

Er moet altijd worden aangekocht of verkocht tegen de meest ongunstige prijs, maar aan de andere kant ontvangt u de premie voor het schrijven voor beide opties.

Reverse strangle

Een reverse strangle bestaat uit een open sell call optie en een open sell put optie met verschillende uitoefenprijzen, maar dezelfde uitoefendatum.

De uitoefenprijs van de put optie is hierbij lager dan die van de call optie. Dit betekent dat als de prijs van de onderliggende waarde tussen deze uioefenprijzen blijft er niks verkocht of aangekocht hoeft te worden.

Echter als de prijs van de onderliggende waarde beneden de uitoefenprijs van de put optie komt moet er worden aangekocht worden tegen de ongunstigste prijs (namelijk de uitoefenprijs van de put optie) Als de prijs boven de uitoefenprijs van de call optie komt moet er worden verkocht tegen de ongunstigste prijs (namelijk de uitoefenprijs van de call optie). Hier staat tegenover dat de premie voor beide opties wordt ontvangen

terug naar deel 1...

 

 

John Bogle Warren Buffet Nick Leeson Michael Milken
Peter Lynch Julian Roberston Jim Rogers John Templeton
   
George Soros Paul Tudor Jones    

 


beleggerswoordenboek