grafiek:
www.beurs.nl


Artikels:
ratingbureau, risico enzo
juni 2010
modellen en voorspellen
maart 2010


dividenden AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Futures deel 2

Het systeem werkt als volgt. De koper van de future moet een bepaald bedrag storten vanwege zijn verplichting om te kopen. Dit bedrag heet wel de initial margin Dit komt op de rekening van de verkoper te staan. Dit bedrag is afhankelijk van de onderliggende waarde (de AEX) en is in het geval van de AEX in dit geval 7000 euro. Dat is 10% van de onderliggende waarde! U hoeft dus maar 10% te investeren over de waarde waar u beschikking over krijgt. Dat is een flinke hefboom. De initial margin krijgt u overigens bij het sluiten van de positie weer terug.

Naast deze initial margin wordt er dagelijks bijgehouden wie er winst behaalt en wie verlies. Dit wordt niet alleen bijgehouden het is ook dagelijks zichtbaar op uw rekening. De winsten of verliezen op de positie worden namelijk dagelijks op uw rekening gestort of afgeschreven. Dit systeem noemen we de margin to market. Hierdoor is het voor u ok duidelijk zichtbaar hoe u ervoor staat. Hieronder een voorbeeld:

Stel u koopt een FTI en de AEX staat op 348.
De futureprijs is 350
U initial margin zal ongeveer 7000 euro bedragen.
Dat is het bedrag dat geblokkeerd gaat worden op uw effectenrekening.
In de onderstaande tabel zal staan wat de winsten of verliezen zullen zijn bij verschillende standen van de AEX.

stand AEX
futureprijs
winst / verlies
348
350
0
335
336
-2800
362
363
2600

We zien dus bij een lagere AEX een verlies van 200 euro`s per punt en bij een hogere AEX een winst van 200 euro`s per punt. Het gaat hierbij om een verandering van de futureprijs.

We kunnen net als bij opties 4 soorten transacties opgeven. We kunnen namelijk 2 verschillende posities innemen. Als er een future gekocht wordt bij een opening spreken we van een long positie. Als er een future verkocht (geschreven) wordt spreken we van een short positie. We gaan er hiervan uit dat we nog geen positie hebben in een future.

Bij een long positie stijgt de winst als de onderliggende waarde (AEX) stijgt. Bij een short positie daalt de winst als de onderliggende waarde (AEX) daalt. We kunnen net als bij opties 4 transacties opgeven, namelijk:
  • open buy - er wordt positie geopend met een gekochte future = opening long positie
  • open sell - er wordt een positie geopend met een verkochte future = opening short positie
  • close buy - een bestaande positie wordt gesloten met een koop = afsluiten van een short positie
  • close sell - een bestaande positie wordt gesloten met een verkoop = afsluiten van een long positie


Als we een positie in een future hebben dan hebben we verschillende mogelijkheden. We kunnen de positie beƫindigen door het geven van een closing. (bij een gekochte future een close sell en bij een geschreven future een close buy) De andere mogelijkheid is om de future uit te oefenen. Dat betekent dat de future tot het einde van de looptijd aangehouden wordt en aan de verplichting wordt voldaan. Het einde van de looptijd is de derde vrijdag van de maand.

Als de future wordt uitgeoefend wordt het verschil tussen de future in het begin (bij openen) en bij sluiten met elkaar verrekend met de initial margin. Dat betekent als u de FTI heeft gekocht tegen een futureprijs van 350 en deze staat na afloop op 345, dat u dan 200 * -5 = -1000 euro moet worden afgeschreven. Er is bij opening al een initial margin van 7000 euro geblokkeerd. De 1000 euro wordt van deze 7000 euro afgeschreven en u krijgt dus 6000 euro teruggestort.

naar deel 3...
terug naar deel 1...

 

 

John Bogle Warren Buffet Nick Leeson Michael Milken
Peter Lynch Julian Roberston Jim Rogers John Templeton
   
George Soros Paul Tudor Jones    

 


beleggerswoordenboek